ΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΧΑΛΙ ΣΥΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Συμβουλές για μια ασφαλή και μακροχρόνια συμβίωση από τον ΟΙΚΟ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Πολλά χαλιά φθάνουν σε εσάς μετά από μία σειρά χειροποίητων, παραδοσιακών, σύνθετων και διαφορετικών διαδικασιών, βαφής, ύφανσης, φινιρίσματος κλπ, με πολλά φυσικά ή φυτικά υλικά.
Επομένως ως «νεοδημιούργητα» και «απάτητα» δεν είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τα αναμενόμενα συμπτώματα της χρήσης τους ανάλογα με την τεχνοτροπία κατασκευής.

Έτσι λοιπόν είναι φυσιολογικό να έχουν κάποιες αντιδράσεις ανάλογα με το DNA κάθε χαλιού και δεν σχετίζονται με την αξία του χαλιού πχ εμφάνιση έξτρα κλωστών στο πέλος (ίσως χρειαστεί φινίρισμα), χνούδι, τονική αλλαγή χρωμάτων (φεύγει το περίσσιο κατάλοιπο χρώματος) ζαρώματα, μυρωδιά. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν σταδιακά σε χρόνο ανάλογα με την χρήση που είναι απαραίτητη, την ποιότητα, την τεχνοτροπία ύφανσης τους και μετά τους πρώτους καθαρισμούς.

Κρόσσια, ρέλια, γωνίες στις άκρες των χαλιών, ταινίες, ραφές ,υπόστρωμα είναι τα πιο «ευαίσθητα» σημεία στα χαλιά. Με το χρόνο, την συντήρηση, τίναγμα με τα χέρια αλλά και από την χρήση, μπορεί να εξασθενούν, ανοίγουν, φθείρονται, κόβονται. Σταδιακά από την μία χρονιά στην άλλη ίσως και μετά από ένα τίναγμα ή καθαρισμό να αρχίσουν να μαδάνε τα κρόσσια, να ανοίγουν τα ρέλια-άκρες ή να βγάλουν έξτρα κλωστές στο πέλος. Κρόσσια και ρέλια που έχουν προδιάθεση να κοπούν ή να ανοίξουν στο σπίτι θα κοπούν ή θ’ ανοίξουν και με το καθάρισμα. Επίσης, ξεβάμματα, ξεθωριάσματα ή αναστροφή πέλους είναι πιθανά. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάλασε το χαλί, αλλά ότι χρειάζεται ίσως κάποια επεξεργασία.

Επίσης, φθείρονται ή αλλοιώνονται πιο σύντομα όταν πόρτες και καρέκλες χτυπάνε στα κρόσσια-ρέλια ή γίνεται πιο συχνή χρήση από πατήματα σε συγκεκριμένα σημεία του χαλιού, κακή χρήση, η τινάζονται με τα χέρια. Το ίδιο παρατηρείται και στο πέλος του χαλιού όταν υπάρχουν βαριά έπιπλα ή η χρήση είναι πιο συχνή ή έντονη. Προσοχή γενικά στην κακή ή λανθασμένη χρήση, έχουν και τα χαλιά ευαισθησίες.

Τα σημεία που έχουν υποστεί επεξεργασία π.χ. επισκευή, βαφή ή σημεία που υπάρχει φθορά ή προδιάθεση φθοράς και δεν έχουν εμφανιστεί ή εκδηλωθεί, πιθανόν να γίνουν πιο ευδιάκριτα μετά τον καθαρισμό γιατί φαίνονται καλύτερα στο καθαρό χαλί όπως κόμποι, στημόνια, φθορά στο πέλος, φαγωμένο πέλος, αλλοίωση χρώματος, κλπ.
Τα χαλιά δεν είναι ούτε ανεξίτηλα ούτε άφθαρτα στον χρόνο αλλά ζωντανοί οργανισμοί που αντιδρούν και ωριμάζουν και συνήθως συστήνουμε στεγνό ή με ελεγχόμενης υγρασίας καθάρισμα από επαγγελματία. Λεκέδες όπως ούρα, κρασί, καφέ, μελάνια, αίμα, λάδι, μπογιές ή κάποια ξεβάμματα ή υγρασία μπορεί να μην καθαρίσουν.
Χαλιά ή λεκέδες που έχουν να καθαριστούν πολύ καιρό είναι δύσκολο να καθαρίσουν. Πλύσιμο στις βεράντες δεν συστήνουμε γιατί δεν στραγγίζουν σωστά, ξεβάφουν, γαριάζουν και αναστρέφεται το πέλος. Χαλιά με μάλλινο ή γιούτινο στημόνι ή υφάδι όπως Ghashgai, mohammadi, μπουχάρες, ίσως να αντιδράσουν στην υγρασία ή άλλο παράγοντα με αποτέλεσμα μερικές φορές να παρατηρούνται κάποια φουσκώματα, ζαρώματα, στραβώματα. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, το χαλί θα επανέλθει με το στρώσιμο ή μπορεί να χρειαστεί κάποια επιπλέον επεξεργασία. Στρωμένα χαλιά τα οποία βλέπει ο ήλιος από πορτοπαράθυρα μπορεί να αλλοιωθούν τα χρώματα τους.
Τα χαλιά φθείρονται όταν πατιούνται ή τρίβονται σε συγκεκριμένα ίδια σημεία. Ορισμένες εργασίες μπορεί να έχουν χρέωση.