Οδηγός Χειροποίητων Χαλιών

a1

ΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΧΑΛΙ ΣΥΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Συμβουλές για μια ασφαλη και μακροχρόνια συμβίωση από τον ΟΙΚΟ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

 Τα χαλιά φθάνουν σε εσάς μετά από μία σειρά χειροποίητων και παραδοσιακών διαδικασιών, επεξεργασίας της πρώτης ύλης, βαφής, ύφανσης και του τελικού φινιρίσματος τους. 

 Επομένως σαν «νεοδημιούργητα» και «απάτητα» δεν είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τα αναμενόμενα συμπτώματα της πρώτης χρήσης τους.

 Έτσι λοιπόν είναι φυσιολογικό να έχουν κάποιες αντιδράσεις όπως πιθανή εμφάνιση έξτρα κλωστών στο πέλος, αρκετό χνούδι, ίσως κάποια ζαρώματα, μυρωδιά και άλλα.

 Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν σταδιακά σε χρόνο ανάλογο με την χρήση που είναι απαραίτητη, την ποιότητα και την τεχνοτροπία ύφανσης τους και μετά τους πρώτους καθαρισμούς.

 Κρόσσια, ρέλια, οι γωνιές στις άκρες,  υπόστρωμα, ραφές, ταινίες των χαλιών είναι «ευαίσθητα» σημεία στα χαλιά.  Με τον χρόνο, την συντήρηση και την χρήση, μπορεί να εξασθενούν, ανοίγουν, φθείρονται, κόβονται.  Αν λοιπόν έχουν την προδιάθεση, μπορεί από την μια χρονιά στην άλλη ίσως και μετά από ένα τίναγμα ή καθαρισμό να αρχίσουν να μαδάνε, να ανοίγουν ή να μυρίζουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάλασε το χαλί αλλά ότι χρειάζεται επισκευή ή αποκατάσταση.

 Επίσης φθείρονται ή αλλοιώνονται πιο σύντομα όταν οι πόρτες κτυπάνε στα κρόσσια-ρέλια ή γίνεται πιο συχνή χρήση από πατήματα σε συγκεκριμένα σημεία του χαλιού.  Το ίδιο παρατηρείται και στο πέλος του χαλιού όταν υπάρχουν βαριά έπιπλα ή η χρήση είναι πιο συχνή ή έντονη.  Με τον καθαρισμό τα σημεία που έχουν υποστεί επεξεργασία π.χ. επισκευής, βαφής ή να υπάρχει φθορά ή προδιάθεση φθοράς και δεν φαίνονται ή εκδηλωθεί, πιθανών να γίνουν πιο ευδιάκριτα όπως κόμποι, φθορά στο πέλος, φθαρμένα κρόσσια, φαγωμένο πέλος, αλλοίωση χρώματος, ανοιγμένες άκρες κ.λ.π.

 Όταν τα κρόσσια είναι βρώμικα είναι και το χαλί.

 Χαλιά με μάλλινο ή γιούτινο στημόνι ή υφάδι όπως Ghashgai, Khanmohammadi και άλλα, ίσως να αντιδράσουν λόγω υγρασίας ή άλλου παράγοντα με αποτέλεσμα μερικές φορές να παρατηρούνται κάποια φουσκώματα, ζαρώματα, στραβώματα. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, το χαλί μπορεί να επανέλθει στρωμένο με τον χρόνο ή με κάποια επιπλέον επεξεργασία. Στρωμένα χαλιά τα οποία βλέπει ο ήλιος από πορτοπαράθυρα μπορεί να αλλοιωθούν τα χρώματα τους.   
  


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΛΕΚΙΑΣΜΑ
 Στα χειροποίητα χαλιά συστήνουμε ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑς για ασφάλεια. Όλα καθαρίζονται αλλά όχι στο σπίτι, με διαφορετικό τρόπο το καθένα.

 Όχι πλύσιμο σε βεράντες γιατί ξεβάφουν, γαριάζουν και αναστρέφεται το πέλος. Για τοπικούς λιπαρούς λεκέδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα από υγρό σαπούνι πιάτων, για άλλους διάλυμα σκόνης πλυντηρίου με νερό, σε ελάχιστη ποσότητα και χωρίς να ‘μουλιάσει’ το χαλί. Στη συνέχεια ‘ξεβγάζουμε’ με σκέτο νερό σε πανί. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε υγρά υφασμάτινα μαντιλάκια υποαλλεργικά, χωρίς οινόπνευμα επώνυμης εταιρείας πάνω σε διάφορους λεκέδες.

 Η καθαρή βενζίνη (αραιωμένη 1-3 με νερό) πάνω σε λευκό βαμβακερό πανί, με ταμποναριστές κινήσεις πάντα στην κατεύθυνση του πέλους, είναι ένας ακόμη σύμμαχος κατά των λεκέδων.

 Θεωρούμε ότι κανένα χαλί δεν είναι ανεξίτηλο, δεδομένου ότι τα χρώματα μπορεί να προέρχονται από φυτικές βαφές και παραδοσιακές μεθόδους, επηρεάζονται από τον ήλιο και την υγρασία.  Σε περίπτωση ατυχημάτων με υγρά (διαρροές, νερά από γλάστρες κλπ)  για ζωικούς ή χρωστικούς λεκέδες (καφές, κρασί, αναψυκτικό, ούρα, αίμα κλπ), ταμπονάρουμε άμεσα με ένα απορροφητικό λευκό πανί για να τραβήξουμε όσο περισσότερο λεκέ μπορούμε εφαρμόζοντας στην συνέχεια την διαδικασία που γνωρίζουμε για τους λεκέδες ίσως δοκιμάζουμε και λίγη σόδα. Προσοχή στο ξέβαμμα ή άπλωμα του λεκέ. Ώριμοι και πολυκαιρισμένοι λεκέδες μπορεί να μην καθαρίσουν εντελώς.

 Τέλος στεγνώνουμε με στεγνό πανί γρήγορα κερδίζοντας έτσι το χρόνο να μας καλέσετε για περισσότερη πληροφόρηση.   

 Βέβαια πάντα η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και αυτό ισχύει και στα χαλιά όπου με την επεξεργασία της αδιαβροχοποίησης προστατεύουμε απόλυτα τα χαλιά μας από την υγρασία, το ξεθώριασμα από τον ήλιο και φυσικά τους λεκέδες.

 Όλες οι διαδικασίες αυτές ίσως να μην αποδώσουν 100% αλλά θα βελτιώσουν την κατάσταση  και συστήνονται με κάθε επιφύλαξη. 

a2
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΦΥΛΑΞΗ
 Απαγορεύεται το τίναγμα στα χέρια γιατί ταλαιπωρούνται οι άκρες, αφού ξεχειλώνουν, ανοίγουν τα ρέλια, οι αλυσίδες, μαδάνε κρόσσια.

 Πριν την αποθήκευση των χαλιών σας σκουπίστε τα καλά με την ηλεκτρική σας σκούπα, πίσω και μετά μπροστά (αν θα το αφήσετε σε ανοικτό χώρο για αερισμό πιο καλά από την πίσω πλευρά).

 Για την φύλαξη χρησιμοποιείστε ένα νοτισμένο από αραιωμένη βενζίνη και καλά στραγγισμένο λευκό πανί (5 μέρη νερού σε 1 μέρος βενζίνη), και περάστε όλη την επιφάνεια του χαλιού προς την φορά του πέλους. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάνω από 2 χρόνια.

 Στεγνά και καθαρά πλέον τα τυλίγουμε ρολό, τα βάζουμε μέσα σε υφασμάτινες ή νάιλον με τρύπες θήκες, σε στεγανό χώρο και οριζόντια θέση προσθέτοντας αρκετά αντισκωρικά, εντομοαπωθητικά χωρίς να έρχονται σε επαφή με το πέλος του χαλιού.

 Για μακροχρόνιες αποθηκεύσεις ελέγχουμε τακτικά για το καλώς έχει. Το μαλλί είναι ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται κάποια υγρασία και ήλιο. Η ποσότητα /χρόνος διαφέρει ανάλογα με το «DNA» κάθε χαλιού.

Συγχαρητήρια για την επιλογή σας και

καλοπάτητο το νέο σας χαλί/α

 εγγυηση γνησιοτητας   icap  logo katharistes